Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
Forum Pneumatyczne
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
:
Forum Pneumatyczne
>
Uruchamianie i obsługa urządzeń
>
Zawory
>
Przerobienie prasy na pneumatyczną.
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Przerobienie prasy na pneumatyczną. (Przeczytany 1625 razy)
Panasonic
Nowicjusz
Reputacja 1
Przerobienie prasy na pneumatyczną.
«
:
Lipiec 09, 2008, 09:29:00 »
Witam,
Mam problem z prasą napędzaną śrubowo poprzez łańcuch, której używam do sklejania elementów z tworzywa wypełnionych styropianem. Prasa jest przerobiona ze starego podnośnika samochodowego, czterokolumnowego i ma ogromną siłę nacisku. Siła prasy jest dla mnie za duża i w chwili obecnej trzeba na "wyczucie" dociskac element tak żeby go nie zgnieść lub nie zerwac łańcucha, który już naprawiałem kilkanaście razy. Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość zastąpienia napędu śrubowego czterema siłownikami pneumatycznymi które łącznie osiągną siłę około 1500 kg. Ważne jest również żeby na etapie dociskania elementu siła rozchodziła się równomiernie. Jaki osprzęt pneumatyczny powinienem zastosować?
Pozdrawiam
Szach
Nowicjusz
Reputacja 6
Odp: Przerobienie prasy na pneumatyczną.
«
Odpowiedz #1 :
Lipiec 13, 2008, 11:02:50 »
Więc głównym problemem bedzie jednoczesne wysówanie 4 siłowników (chyba, że ograniczysz to mechanicznie). Może podaj skok siłownika to będę w stanie podpowiedzieć więcej.
Będziesz jeszcze potrzebował: stacje przygotowanie powietrza (filtry, reduktor, smarownica, manometr), zawory sterujące ( w zależności od funkcji+ np jakieś przyciski), zawory zabezpieczające przed spadkiem ciśnienia (bo nie pownno się to ruszać jak operator tego nie chce), fajnie jest dodać jakąś logikę pod postaciakrańcówek... no i sporo złączek, wężyków itp.
Musisz określić:
-siłę nacisku
-cały proces technologiczny (co kiedy i pod wpływem jakich czynników następuje)
-czas cyklu
- no i jakie masz zalpecze (jakość, ilość i ciśnienie sprężonego powietrza- polcam do 7 bar)
Jak wszysto sprecyzujesz i będziesz potrzebował pomocy to daj znać.
www.mgfprojekt.pl
Panasonic
Nowicjusz
Reputacja 1
«
Odpowiedz #2 :
Lipiec 15, 2008, 07:23:40 »
Witam,
Kupiłem już stację przygotowania powietrza, 4 siłowniki 100 x 500, złączki i przewód poliuretanowy 12. Poskładałem cały układ wykorzystując do sterowania zawór ręczny 5/2 i mam mały problem. Okazuje się że prasa którą podnoszą siłowniki z jednej strony jest cięższa i siłowniki wysuwają się później. Zastanawiam się co zrobić w tej sytuacji. Czy w tej sytuacji zamontować zawory regulujące przepływ czy reduktory ciśnienia na każdym z siłowników.
zacny_wuj
Nowicjusz
Reputacja 2
«
Odpowiedz #3 :
Lipiec 15, 2008, 09:37:38 »
Hmm, jeżeli jedna para siłowników jest bardziej obciążona, to powinieneś zwiększyć ciśnienie powietrza na tych siłownikach.
Najgorsze prawo jest lepsze od biurokratycznej tyranii.
Szach
Nowicjusz
Reputacja 6
«
Odpowiedz #4 :
Lipiec 16, 2008, 02:59:36 »
Jeżeli zawsze różnica wymaganej siły jest taka sama ( a nie zmienia się i przy różnym wysówie jest wymagana inna siła) to powinieneś móc to wyregulować zaworkami dławiącymi , np. wkrecanymi zamiast przyłączy do siłowników.
Mozesz też zastosować reduktor cisnienia ale jest z tym więcej zabawy.
Oba rozwiazania moim zdaniem zawiodą jeżeli siła jest zmienna i będziesz miał z tym kupę zabwy aby to właściwie poustawiać.
Powodzenia.
Daj znać jak efekty
www.mgfprojekt.pl
baca
Nowicjusz
Reputacja 2
całe życie to tylko dmuchanie...
«
Odpowiedz #5 :
Luty 07, 2009, 02:07:21 »
O efektach sie nie doowiemy boo kazdy potrzebujący jak dostanie podpowiedzto juz w dupie ma doradców. A Panas jest cycu bo ja bym sie trzymał prasy łańcuchowej tylko bym na łańcuchu założył rolke napinającą z krańcówka jako ogranicznik siły naciągu łańcucha = docisku. Proste,
Panasonic
Nowicjusz
Reputacja 1
«
Odpowiedz #6 :
Luty 11, 2009, 04:06:26 »
Witam,
Długo nie byłem na tym forum. Faktycznie z tą prasą mi się udało dzięki waszym poradom. Tak więc efekty są Panowie. Na każdy siłownik zamontowałem oddzielny reduktor ciśnienia. Trochę się namęczyłem żeby poustawiać zaworki dłowiąco zwrotne i element muszę kłaść zawsze w okolicach oznaczonego miejsca. Maszynka śmiga, że aż miło, o wiele szybciej niż na łańcuchach. Pozdrowienia i podziękowania
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Uruchamianie i obsługa urządzeń
-----------------------------
=> Sprężarki