Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
pneumatyka, forum pneumatyczne
pneumatyka

Forum Pneumatyczne

Aktualności:
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: hydraulika a pneumatyka  (Przeczytany 1665 razy)
Robotechnik
Nowicjusz
*

Reputacja 0

« : Lipiec 08, 2008, 03:25:56 »

Zastanawiam się i zdecydować nie mogę
Potrzebuję porady w zbudowaniu krótkiej linii przetwórczej (3 praski)
Praski działają  (a raczej działać mają) samodzielnie. Nacisk około 150 na jeden ucisk.
Nie mogę zdecydowac czy do prasek oraz sterowania użyć pneumatyki (w raz ze sterowaniem) czy hydrauliki
Proszę o małą podpowiedź. Jaka zależność miedzy jednym a drugim
W razie pytań podam więcej szczegółów
Pozdrawiam  Mrugnięcie
Szach
Nowicjusz
*

Reputacja 6

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2008, 11:10:37 »

W hydraulicre są zdecydowanie większe siły niż w pneumatyce. Hydraulika jest wolniejsza ale są możliwe do uzyskania położenia pośrednie a nie tylko wysunięty-wsunięty jak w pneumatyce.
W urządzeniach pneumatycznych w stylu prasa występuje problem z równoczesnym wysuwaniem siłowników (można to nastawić +- jeżeli obciążenia nie ulegają zmianie), w hydraulice stosuje się dzielnik przepływu i jest git:)
Pneumatyka jest bezpieczniejsza i tańsza w użytowaniu z uwagi na brak brudzącego oleju, tańsze podzespoły, powietrze jest niepalne Uśmiech
150kg to jeszcze bym pneumatykę polecał jeżeli jest możliwe jej odpowiednie sterowanie (zgodne z technologią, której nie znam).

Jeżeli masz jakiś konketny problem to zapraszam do wysyłania maila. Jestem w stanie pomóc zarówno w hydraulice jak i w pneumatyce.

Degrus
Nowicjusz
*

Reputacja 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2008, 09:13:27 »

W hydraulicre są zdecydowanie większe siły niż w pneumatyce. Hydraulika jest wolniejsza ale są możliwe do uzyskania położenia pośrednie a nie tylko wysunięty-wsunięty jak w pneumatyce.

Ale w pneumatyce też można uzyskac pośrednie położenia, tyle tylko, ze nie będa prcyzyjne co do 1 mm:)

Pozdrawiam!
Szach
Nowicjusz
*

Reputacja 6

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2008, 06:18:10 »

Ale w pneumatyce też można uzyskac pośrednie położenia, tyle tylko, ze nie będa prcyzyjne co do 1 mm:)

Pozdrawiam!

A do 2 mm Uśmiech ? Poza tym nic pewnogo... jak się z jakiegoś powodu zwiększy opór lub siła to siłownik w połozeniu pośrednim zaczyna sam się nastawiać, a w dzisiejszych czasach takie samoczynne działanie nie jest zbyt bezpieczne (bo norm to na pewno nie spełnia). Trochę podoba sytuacja jak z problemem jednoczesnego dzialania kilku silowników- niby można to nastawić, ale jak dojdzie czynnik zewnętrzny to samoczynni zaczyna tańcować Spoko

Jak ktos ma nerwy ze stali lub jest w 100% co bedzie się działo z układem w przyszlości to może się w to bawić... jak już tego nie robie.

Robotechnik
Nowicjusz
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2008, 07:51:57 »

Po urlopie Witam,

przeczytałem zaległości rozpatrzyłem wszystko za i przeciw. Jako że posiadam czas i cierpliwość no a  przede wszystkim określony budżet kupujemy pneumatykę. Mam kilka namiarów na firmy z branży które oferują elementy pneumatyki okaże się kto tańszy. Jest to małe wyzwannie (przynajmniej mam taką nadzieję). Praski nie muszą wywierać równomiernego nacisku.
Podołamy dalej, będę informował.
Dzięki Szach.
Szach
Nowicjusz
*

Reputacja 6

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2009, 09:53:31 »

I jak efekty Uśmiech ?
Może podzielisz się zdjeciami, schematem, jakimiś ciekawymi przemysleniami?

baca
Nowicjusz
*

Reputacja 2

całe życie to tylko dmuchanie...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2009, 09:33:12 »

No i jak to często bywa, gość zapytał, poszpiegowal i olał! Nieeleganckie. Hej!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: