Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
pneumatyka, forum pneumatyczne
pneumatyka

Forum Pneumatyczne

Aktualności:
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki dobrać siłownik  (Przeczytany 309 razy)
mikon
Nowicjusz
*

Reputacja 0

« : Marzec 05, 2010, 01:36:28 »

Witam

Chciałem zrobić podnośnik motocyklowy, o ile z konstrukcją nie będę miał większego problemu to z siłownikiem sam sobie nie poradzę (kompletnie się nie znam).

przykładowe zdjęcia jak to ma wyglądać:

Chciałbym zastosować siłownik pneumatyczny, ze wstępnego rozeznania wynika że długość całkowita wysuniętego ma wynosić ok. 550-600 mm a samego tłoka ok 300 mm. Moje pytanie do Was: jaki konkretnie siłownik zastosować (jaka średnica, rodzaj, itp). Waga podnoszonych przedmiotów 300-400 kg.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
PNEUMATIG
Student
**

Reputacja 5

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2010, 11:33:11 »

Siłownik średnicy 100 mm przy 6 barach ma 470 kg siły pchającej, przy 4 barach 390kg

mikon
Nowicjusz
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2010, 05:30:08 »

dzięki za odpowiedź,
mógł Byś mi jeszcze podać na konkretnym przykładzie jakiego typu siłownik zastosować: iso, kds czy może kdnc Co? Z tego co widzę to typ iso ma największą średnice fi 25 więc pewnie odpada.
Czy np ten http://www.pneumatig.eu/silownik-pneumatyczny-p-724.html będzie dobry, z opisu wynika że jego skok to 300 mm czyli tyle ile mi potrzeba.

Przepraszam za moje mało fachowe pytania ale nigdy się tym wcześniej nie zajmowałem

pozdrawiam
Szach
Nowicjusz
*

Reputacja 6

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2010, 08:57:20 »

Rzuć okiem na moją stronę Uśmiech jest tam tabelka (oraz przykłady obliczeń) siły jaką można uzyskać na siłownikach.

Co do podnośnika, to mamy pewne doświadczenia... najważniejszy jest kąt pod jakim działa siłownik, i odpowiednie jego przewymiarowanie, aby nie działał pod zbyt dużym ciśnieniem (da Ci to zapas mocy jak wjedzie coś cięższego, a oszczędności w codziennej eksploatacji).

No i najważniejsze... samoróbki są nieco niebezpieczne (i niezgodne z prawem) jeżeli się nie znasz. PIP wymaga CE a przy pewnych wartościach obciążenia lub gabarytów wchodzi jeszcze UDT. Zastanów się dwa razy zanim sam się za to zabierzesz... taniej może wyjść kupny.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: